ELTE öregdiák tiltakozása az ELTE szégyenteljes Gender Studies-ügyi nyilatkozata ellen


Mint ELTE alumna, mélységesen szégyellem az alma materem 2018. aug. 10-i sajtóközleményét, amely szerint „tudomásul veszi és tiszteletben tartja” a kormány rendeletmódosító előterjesztését, amely a társadalmi nemek tanulmánya szakok betiltását helyezi kilátásba, valamint „a végleges szabályozás megjelenéséig, illetve a rendelet indokolásának megismeréséig az ELTE nem kíván a fentieken túl a témában állást foglalni.” Az állást nem foglalásról szóló állásfoglalás nem csak egy Örkény egypercesbe illő abszurdum, hanem szégyenteljes kiszolgálása is a politikai hatalomnak.

Mint (többek között) egyetemtörténetet kutató történész, tisztában vagyok vele, hogy az állami felsőoktatási intézmények többnyire nem tudnak a politikai elnyomással szembeni ellenállás élére állni. Nem vártam tehát hősies lázadást az ELTE vezetőitől. De nem egyszerűen beletörődnek a tudományellenes intézkedésbe, hanem még biztosítják is róla a kormányt, hogy a világért sem fognak kiállni saját kollégáik és hallgatóik, az ELTÉn 2017-ben elindított társadalmi nemek tanulmánya szak oktatói és diákjai mellett. Amíg nem jelent meg a végleges szabályozás, tehát, amíg nem lesz túl késő, ők nem fognak tenni semmit. Ezután szégyellni kell magam, amiért az ELTE szerepel az önéletrajzomban. Pedig eltés tanulmányaim indítottak el a tudományos pályán. Számos eltés tanáromnak hálás vagyok munkájáért.

Tiltakozom tehát az ellen, hogy az ELTE elárulta és megalázta saját oktatóit. Mivel a legtöbb egyetemi oktató kiszolgáltatott (alulfizetett és nincs hol másik egyetemi állás után néznie, ha valamiért nem tud kivándorolni az országból), nem lehetünk biztosak a tiltakozásukban és még abban sem, hogy szolidaritást fognak vállalni a társadalmi nemek tanulmánya szak oktatóival. Következésképpen elsősorban nekünk, diákoknak és alumnáknak/alumnusoknak, kell tiltakozni és szolidaritást vállalni a kormány által folyamatosan támadott tudományág tanáraival és hallgatóival. Mivel biztos vagyok benne, hogy nem én vagyok az egyetlen ELTE öregdiák, akit felháborít az ELTE nyilatkozata és aki nincs kiszolgáltatva a kormánynak, bízom benne, hogy még sokan kifejezik majd véleményüket a nyilvánosság előtt. 
Kelemen Ágnes Katalin történész,
Budapest, 2018.augusztus 12.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kaffka Margit: Színek és évek

Simone de Beauvoir: A második nem (A nekem fontos részek jegyzete)

Szabó Magda: Régimódi történet