Érdekességek az Isztria mentén

Erre a hajókirándulásra Porecből mentünk el, ahol egy hétig jóga táborban voltam.

1. kék laguna, zöld laguna

2. Vrsartól 3 km-re kis sziget 8000 befogadóképességű nudista kemping, Európa legrégebbi és legnagyobb nudista kempingje 

3. Rovinj város:gyönyörű, egyből jó kedvre derül az ember a szépségétől. A hegy tetején van Szt. György és Szt. Eufémia temploma, a torony tetején Eufémia szobra egy kerékkel (mert kerékbe törték a rómaiak Diocletianus alatt), ami a szélnek megfelelő irányba fordul). Eufémia 290-ben született, 304-ben halt vértanúhalált Calcedoniában (ami Isztambul külvárosa): kerékbe törték, aztán oroszlánok közé vetették 49 másik kereszténnyel együtt. 800-ban hozták a szarkofágját és a holttestét Rovinj-ba. Lehet, hogy tévedésből, mert Velencébe akarták vinni, csak rossz helyen kötöttek ki. A jobb karja valahol máshol  van, mert egy genovai-velencei háború során a genovaiak elvitték máshová és később a rovinjiak úgy tudták visszaszerezni, hogy annak a városnak adták a jobb kart. Eufémia Rovinj védőszentje, de a templom 800-ra már Szt. György templom volt, szóval most Szt. György és Szt. Eufémia temploma együtt.
 

- oroszlános kapu: az oroszlán mancsában nyitott könyv azt jelenti, hogy a város önként csatlakozott a Velencéhez. Azokban a városokban, amelyeket erőszakkal hódított meg Velence, zárt könyv van a városkapukon az oroszlánok mancsában. Rovinj főterén van egy óratorony, sokkal későbbről, mint a velencei fennhatóság, de rátettek egy olyan nyitott könyvet mutató oroszlánt, amilyen a vátoskapun is  van, mert előkerült valahonnan. Sok mini kazunt árulnak, ami egy spéci isztriai típusú épület, habarcs és gerenda  nélkül, csak kőből épültek, a hegyekben pásztorok rossz időben ezekbe húzódhattak, ez mind közös volt,nem annak a tulajdona, aki építette.


4. Ebéd a hajón: grillezett makréla, nagyon nagyon finom volt! És nagy sikerem volt az asztaltársak körében halfilézési skill-emmel, nem volt hiába a sok balatonlellei hekkevés. :) A porec-i búcsúvacsorán, ahol németül és olaszul is ki voltak írva az ételek nevei a svédasztalnál világosodtam csak meg, hogy az olaszul sgombro-nak hívott hal, amit mindig is szerettem, ugyanaz, mint a makréla. 


5. Limski kanal/kimski fjord: ebben van Vrsar város, ahol kiszálltunk, a struktúrája tökre olyan mint Rovinjé (sziget közepén hegy, annak tetején templom, ami messziről látszik, és alatta sok szép színes spalettás mediterrán épület). Őszintén szólva minden tengerparti isztriai város pont így néz ki a tengerről nézve, Novi Grad és Porec is. Tök jó kvízfeladat lenne 6 ilye város látképét öszepárosíttatni 6 városnévvel. Szeirntem az kell, hogy az ember elég közel legyen és lássa, hogy melyik szent szobra van a templomtorony tetején, ahhoz, hogy sikerüljön. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kaffka Margit: Színek és évek

Simone de Beauvoir: A második nem (A nekem fontos részek jegyzete)

Szabó Magda: Régimódi történet