Párizs -2016 január

Csütörtök


  •      reggeli séta a Le Marais-ben: piac, sajtszaküzlet

  •       Musée d’Orsay
o   az állandó kiállítás részben: impresszionizmus, Van Gogh, Gauguin, Art Nouveau, szobrok

o   időszaki kiállítás: Splendeurs et misères. Images de la prostitution, 1850-1910. Nagyon érdekes volt, a magyarázó brosúra is, többek között volt szó a prostituáltak közötti homoszexuális kapcsolatokról és a törvényhozási dilemmáról: tiltani vagy szabályozni? A „swxual availability” jelzéséről is: kora este kávéházak teraszán abszintoztak és cigiztek a lányok, így a kávéházban ülők és az utcán sétálók is észrevették őket. Csak a férfi prostituáltakról nem volt szó, pedig biztos vagyok benne, hogy léteztek. És vicces, hogy az állandó kiállítás szinte teljesen meg lett fosztva a Toulouse-Lautrec képektől, annyi került át közülük a prostitúciós kiállításra.

o   időszaki kiállítás: Qui a peur des femmes photographes? Deuxième partie: 1918-1945. Nagyon jó arányban szerepeltek magyar művészek: Langer Klára, Landau Erzsi (művésznevén Ergy Landau), Wlassics Olga, Besnyő Éva, Moholy-Nagy Lucia (a Moholy-nagyról készült portréja volt itt, ő volt a felesége). Elég sok Gerda Taro kép is volt. A kiállításnak volt egy saját kis múzeum boltja, ahol volt könyv Capáról, ott volt a „A mexikói bőrömd” franciául, és volt egy csomó könyv, amit Gisèle Freund írt (aki német volt, Mannheim Károlytól tanult szociológiát). Tina Modotti képei is tetszettek. Ellen Auerbach: cionista propaganda fotók (nem voltak ott csak, a brosúrában volt róluk szó).   


  • Picasso Mú zeum
o   iszonyat kaotikus múzeum, úgy látszik, rengeteg festményük és szobruk van és nincs elég kiállítóterük (vagy rosszul szervezik, mert amúgy hatalmas az épület). De azért jó volt látni persze.
o   „A painter’s studio must be a laboratory” Picasso a kísérletezésről
o   van itt egy portré, amit Capa csinált Picassoról
o   Picasso gyűjtötte Matisse és Renoir képeit
o   Dora Maar (Markovitch) fotóművésznek, akinek a képeit délelőtt láttuk a Musée d’Orsayben a női fotóművészes kiállításon, is volt viszonya Picassoval
Chartier

  •      szülinapi buli egy irodájában, aminek a teteje olyan, mint a Borromini-loggia a Római Magyar Akadémia tetején: éjszakai kilátás Párizsra egy háztetőről
  •     vacsora a Chartier étteremben 

Péntek


  •    Holokauszt Múzeum:  állandó kiállítás (most épp nem volt időszaki kiállítás) 
  •       Dalì múzeum

 Alíz Csodaországban
o   Anamorphosis: rovarrajz plusz henger alakú tükör mögötte, amiben a rovar tükörképe emberi arcnak látszik (az audioguide szerint a bajusz azt jelzi, h ez Dalì önarcképe)
o   Alíz Csodaországban szobor. Dalì nagyon szerette ezt a mesét, az egyik 1968-as kiadásához ő készített illusztrációkat. 

o   Venus Giraffe: fiókok jönnek ki a testből. A fiók Freudnál a lélek titkainak jelképe. Dalì élőben is találkozott Freuddal.
o   Dalì Dante-illusztrációi az Isteni Színjátékhoz

  •    Montmartre
Montmartre
  •   hajókirándulás a Szajnán az Eiffel-toronytól indult a Citè felé, azt megkerülve tett egy kört és közben audioguide mondta el a tudnivalókat az épületekről egy dialógus formájában, amit Párizs szelleme (férfi hang) folytatott a Szajnával (női hang). Szórakoztató volt.
  •    Kabbalat shabbat egy ortodox Carlebach zsiniben: csak fiatalok voltak!      

Szombat


  •    Saint Denis kolostor kriptástul. Itt van eltemetve majdnem minden francia királyi család XVIII. Lajosig (aki 1824-ben halt meg). A francia forradalom alatt exhumálták a királyi holttesteket, XVIII. Lajos hozatta vissza őket ide. Nem hiszem, hogy lehetett azonosítani, hogy melyik csont kié…. De nagyon impresszív kripta: itt van Valois Margit, Navarrai Henrik, Chlodvig és egy csomó Karoling és Meroving uralkodó az osszáriumban, a templom főhajójában is vannak nagy sírok pl. Medici Katalin és II. Henrik.
  •    átgyalogoltunk a Saint Antoine-i bolhapiacra. Rengeteg régiségbolt, sámánok által használt koponyából készült tálkától (amiben gyógyszereket kevernek) a tigrisfogig (amivel keverik) minden van. Meg Porta Portese szerű ruhapiac részleg is van.
  •    vacsora a Sette olasz pizzériában.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kaffka Margit: Színek és évek

Simone de Beauvoir: A második nem (A nekem fontos részek jegyzete)

Szabó Magda: Régimódi történet